Taupe: alles over de kleurcode en meer | The Decor Studio (2024)

Ga direct naar:

 • Wat is de kleur taupe?
 • Welke kleurcode heeft taupe?
 • Op welke materialen kun je taupe toepassen?
 • Hoe kies ik de perfecte taupe kleur?
 • Wat zijn de beste combinaties met taupe?
 • Waar moet ik op letten bij het toepassen van taupe in mijn interieur?
 • Taupe in de woonkamer
 • Taupe in de keuken
 • Taupe in de badkamer
 • Taupe in de slaapkamer
 • Taupe in het kantoor
 • Taupe in de eetkamer

Wat is de kleur taupe?

Taupe is een mengeling van grijs en bruin. Het is een hele veelzijdige kleur die diepte, elegantie, maar ook rust toevoegt aan je interieur. Taupe kan variëren van lichtere tinten die meer grijs bevatten, tot donkerdere tinten die meer neigen naar bruin. Er zijn zelfs taupe tinten die neigen naar een groentint, waardoor het net een vleugje kleur toevoegt aan je kamer.

Welke kleurcode heeft taupe?

Zoals ik in de intro al schreef: taupe heeft verschillende tinten. Daarom is er niet één specifieke RAL-kleurcode voor taupe. Welke RAL-kleur je nodig hebt, is afhankelijk van de tint van de taupekleur. Dit zijn de meest populaire taupe tinten (of tinten die vaak vergeleken worden met taupe) met de bijbehorende RAL-kleurcode:

 • Kiezelgrijs RAL-7032:Dit is een grijzige tint van taupe en heeft een iets koelere uitstraling
 • MosgrijsRAL-7003: In sommig licht zul je een groenige ondertoon zien in deze taupe tint
 • GrijsbeigeRAL-1019: Deze taupe-tint neigt meer richting beige en heeft dus een warme ondertoon
 • Steengrijs RAL-7030: Ook deze tint heeft een meer grijze ondertoon, nog meer dan kiezelgrijs

Ontdek hieronder een selectie van taupe tinten in RAL-kleuren.

Taupe: alles over de kleurcode en meer | The Decor Studio (1)

Natuurlijk kun je ook afwijken van RAL kleuren en voor taupe tinten van andere merken gaan. Let wel op dat je deze niet altijd kunt laten mengen in de bouwmarkt. Dit is afhankelijk per merk. Kies vooral een kleur die bij jou en je interieur past.

Op welke materialen kun je taupe toepassen?

Door de veelzijdigheid van taupe is het eigenlijk overal op toepasbaar. Kies voor een taupe tint die aansluit bij jouw persoonlijkheid en de stijl van je huis en laat deze mengen in een verfsoort naar keuze. Welke soorten verf je het beste kunt kiezen voor de verschillende toepassingen, lees je hieronder.

Taupe op hout

Voor een houten oppervlak is een lak in hoogglans of zijdeglans in taupe de beste keuze. Hiermee schilder je een deur, en meubel of je plinten in je favoriete taupekleur. Zorg ervoor dat je eerst een primer gebruikt op onbehandeld hout om schade aan de lak te voorkomen en het ontstaan van strepen te vermijden.

Taupe op kunststof en metaal

Voor kunststof en metaal kun je een specifieke lak in taupe gebruiken. Overweeg bijvoorbeeld een radiatorlak in deze kleur voor een perfecte match met je taupe muren. Of schilder een metalen kast in je favoriete taupe tint met een speciale metaallak.

Taupe op de muur

De populairste toepassing van taupe is toch wel op de muren. Hiermee creëer je meteen een elegante en rustgevende sfeer in huis. Gebruik een kwalitatieve muurverf, maak de muur grondig schoon, zorg dat je alles zorgvuldig afplakt en begin met schilderen. Meestal zijn twee lagen verf nodig, dus houd daar rekening mee.

Hoe kies ik de perfecte taupe kleur?

Een goede verfkleur kiezen is altijd lastig. De kleur kan op een grote muur anders uitvallen dan het kleurstaaltje en daarmee een heel ander effect geven. Het beste wat je kunt doen is een kleurstaaltje halen of bestellen en deze op je muur schilderen. Schilder een paar vierkantjes in verschillende kleuren en bekijk ze gedurende de dag. Laat het een paar dagen op je inwerken en bekijk welke kleur je het mooiste vindt staan bij daglicht, bij zonlicht of juist in het donker met de lampen aan. Geloof me, dit kan een wereld van verschil maken.

Wat zijn de beste combinaties met taupe?

Omdat er zo veel verschillende tinten taupe zijn, zijn er ook heel veel combinaties mogelijk. Het is maar net welke sfeer je neer wilt zetten. Je kunt er voor kiezen om verschillende afwerkingen in te zetten voor een gebalanceerd interieur. Ontdek hier meer over de verschillen tussen hoogglans en zijdeglans. Om je op weg te helpen heb ik een aantal sferen op een rij gezet, met de bijbehorende combinaties. Zo kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een taupe kleur.

Voor rust en eenheid:combineer taupe met wit en aardetinten

Houd jij van eenheid en rust in je interieur, combineer je taupe kleur dan met verschillende tinten wit, zoals RAL9010 of RAL9016. Bij wit past natuurlijk alles, dus hier kun je kiezen voor zowel taupe met een bruine ondertoon als taupe met een grijze ondertoon. Deze kleurencombinatie past perfect bij een modern interieur.

Natuurlijke elementen en aardetinten dragen bij aan de rust en sereniteit die je neer wilt zetten. In dat geval kun je wel beter voor een taupe kiezen die meer richting een bruine ondertoon gaat, zodat het geheel warm en uitnodigend voelt. Met deze combi ga je meer richting de landelijke woonstijl.

Taupe: alles over de kleurcode en meer | The Decor Studio (2)

Voor een krachtig interieur: combineer taupe met zwart en gouden accenten

Een krachtig interieur kan je zelfvertrouwen en energielevel een flinke boost geven. Deze krachtige sfeer zet je neer door taupe te combineren met zwart, donkerbruin en wit. Voor een tikje elegantie kun je messing of gouden accessoires toevoegen, perfect voor bijvoorbeeld een industriële woonstijl. Deze combinatie voelt stevig en je raakt er niet snel op uitgekeken.

Taupe: alles over de kleurcode en meer | The Decor Studio (3)

Voor een vrolijke sfeer: combineer taupe met groen, blauw of paars

Ben je niet vies van een beetje kleur in je interieur, combineer taupe dan met groene of blauwe tintent. De taupekleur werkt als het ware als een versterker voor deze kleuren en maakt dat je interieur direct knalt. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed in een klassieke woonstijl.

Misschien is een heel knallend interieur net iets te veel voor je en houd je het liever kleurrijk, maar wel subtiel. In dat geval is de combinatie van taupe met roze of paarstinten. Dit voelt chique, maar zeker niet overweldigend.

Taupe: alles over de kleurcode en meer | The Decor Studio (4)

Waar moet ik op letten bij het toepassen van taupe in mijn interieur?

Ga je aan de slag met taupe in je interieur, dan zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo krijg je het perfecte eindresultaat:

1. Let op de locatie en lichtinval van de taupekleur

Hoewel taupe heel neutraal en veel zijdig is, is het toch verstandig om goed te kijken waar je de kleur toepast. Het aanzicht kan namelijk per moment van de dag en per locatie verschillen. 's Avonds kan de kleur er heel anders uitzien dan bij daglicht. Test je kleur dus op verschillende plekken in huis en op verschillende momenten van de dag. Dit kun je doen met handige kleurstaaltjes die je op de muur plakt. Of pak er een testertje bij en schilder een vlak op een muur of meubel, zodat je de kleur goed kunt beoordelen.

2. Houd rekening met het effect van het materiaal

Taupe kan op verschillende materialen een ander effect hebben. De kleur kan bijvoorbeeld warmer lijken op hout met een warme ondertoon en koeler op een gestucte muur. Experimenteer dus op verschillende ondergronden om te zien hoe de kleur uitvalt.

3. Streef naar harmonie in je woning

Een gebalanceerd interieur voelt veel fijner dan een interieur dat uit balans is. Wat bedoel ik dan met balans?De juiste proporties kleuren en materialen. Een handige methode die je daarbij kunt aanhouden is de 60-30-10 regel voor kleurgebruik.

4. Ga voor kwaliteit

Niet alle verf is gelijk. De dekking, het droogproces en de uiteindelijke finish kunnen variëren. Probeer dus een aantal verschillende soorten en merken.

5. Maak interessante, contrasterende combinaties

Voor een dynamisch en interessant interieur kun je taupe heel goed combineren met contrasterende kleuren, zoals een diepblauw of een smaragdgroen. Dit geeft je interieur net even een edge.

6. Verwerk taupe in texturen en patronen

Taupe leent zich ontzettend goed voor allerlei texturen en patronen. Dit komt door de zachte en neutrale aard va ndeze kleur. Denk aan kussens, kleden of geometrische patronen voor meer diepte in je woning.

7. Denk aan de verlichting

De keuze van je verlichting kan het effect van de taupekleur ontzettend beinvloeden. Warm licht(2000-3000 in Kelvin) accentueert de warme, bruinige tonen van de taupekleur. Koele verlichting (5000+ in Kelvin) maakt de kleur juist neutraler en grijziger.

Taupe in de woonkamer

Taupe in de keuken

Taupe in de badkamer

Taupe in de slaapkamer

Taupe in het kantoor

Taupe in de eetkamer

Laat je inspireren door de mooiste interieurs met taupe

Taupe: alles over de kleurcode en meer | The Decor Studio (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6135

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.