Stetson | een USA merk , een statement | Hoedshop (2024)

De geschiedenis van Stetson

Een echt onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis, gekoppeld aan de geest van het Wilde Westen: het begon allemaal tussen 1860 en 1865, toen John B. Stetson in Colorado op zoek was naar goud. Als reactie op de snelle weersveranderingen tussen zon en regen maakte hij gebruik van het ambacht dat zijn vader hem bijbracht. Hij maakte een hoed van dik bevervilt, die hem beschermde tegen het vaak wisselende weer. Naast het waterafstotende materiaal had de hoed een brede rand en een hoge kroon, zodat er een isolerende ruimte met lucht boven het hoofd ontstond en er zelfs voldoende water mee kon worden vervoerd als de hoed niet werd gedragen. Na de eerste spot van zijn metgezellen, herkenden ze in de loop van de reis al gauw de waarde van deze nuttige allrounder. John B. Stetson verkocht de hoed aan het einde van zijn reis zelfs aan een reizende cowboy voor een goudstuk ter waarde van vijf dollar.

De cowboyhut werd geboren

Toen hij in 1865 naar het Oosten terugkeerde, leende John $100 van zijn zus en opende hij met enkele gereedschappen en een paar huiden zijn eigen kleine hoedenmakerij in Philadelphia. Al snel werd zijn eerste westerse hoed met de passende naam "Boss of the Plains" geproduceerd. Dit was de geboorte van de eerste cowboyhoed, die sterk georiënteerd was op de ervaringen van John B. Stetson in Colorado:

Samenstelling van „Boss of the Plains“

  • De vlakke 7-inch rand werkt als een watergootje en is aan alle zijden symmetrisch.
  • Kroon met rechte zijden en afgeronde hoeken.
  • Fijne ondervacht van beverbont maakt de vilthoed duurzaam, waterdicht en toch licht.
  • Een zweetband beschermt de binnenkant en biedt meer draagcomfort.
Stetson | een USA merk , een statement | Hoedshop (1)

Hoe ging het verder met John B. Stetson?

Ondanks de hoge prijs werd "the Boss of the Plains" door zijn uitstekende kwaliteit een bestseller. Vanaf 1886 was de hoedenfabriek van Stetson de grootste ter wereld en zorgde voor een revolutie op de hoedenmarkt met een ongekende massaproductie. De hoeden werden geïndividualiseerd door hun dragers. Door het rollen en buigen van de rand ontstond bijvoorbeeld de populaire Cattleman (met drie inkepingen in de kroon) en konden bepaalde groeperingen worden herkend aan de hand van hun hoedenvorm. John B. Stetson stierf als welgesteld man in 1906.

Maar de geschiedenis van het merk is nog lang niet voorbij…

Stetson | een USA merk , een statement | Hoedshop (2)

J. Howell Cummings nam het bedrijf over. Dankzij goede marketingstrategieën werden Stetson-hoeden al snel gedragen door bekende persoonlijkheden en verwierven ze wereldwijde bekendheid, niet in de laatste plaats door Hollywood-iconen - ook al hadden de sterren in de Westerse films niet altijd echte Stetsons op hun hoofd, maar vaak afzonderlijke exemplaren die door kostuumontwerpers waren gemaakt. Filmcritici bedoelden "cowboyhoed", maar ze schreven "Stetson": het merk stond voor het product.

In de jaren zeventig, die vooral bekend werden door de rebellie van de jongere generaties, vierde de hoed een opleving als modeaccessoire en werd hij opnieuw ontdekt als een expressief, individueel statement. De hoeden werden kleurrijker, chiquer en versierd met opvallende veren. Door de bekende avonturenfilms werd het klassieke model Fedora in de jaren '80 een absolute hit. De authentieke Amerikaanse stijl in combinatie met uitstekende materialen is allang niet meer alleen populair op het platteland en in de rodeo scene. Inmiddels produceert Stetson een breed scala aan andere eersteklas producten: van baseball-, trucker- en legercaps tot Baker-Boy-, Docker- en Gatsby-caps, beanies, vliegeniersmutsen, strohoeden, regenmutsen en zelfs bijpassende winteraccessoires zoals sjaals en handschoenen.

Stetson | een USA merk , een statement | Hoedshop (3)

Hoe wordt een klassieke Stetson hoed gemaakt?

Een echte Stetson kan meer dan 1000 dollar kosten, maar wat maakt het zo duur? Elke Stetson hoed is een precies op maat in meerdere stappen handgemaakt product. De productie van de geselecteerde modellen gebeurt nog steeds in Garland (Texas) door het bedrijf Hatco, Inc.

1. Dierhuiden worden gesorteerd

Over het algemeen geldt dat hoe meer beverbont wordt gebruikt, hoe beter en duurder de hoed later zal zijn, met een gemiddeld mengsel van 80% konijnenbont en 20% beverbont..

2. Kwaliteitscontrole van de huiden

Korter haar betekent uiteindelijk een strakkere hoed. Ongeveer 20% van de dierenharen wordt door een ‘blower’ gesorteerd, de rest wordt achteraf nog eens gecontroleerd.

3. Kegelvorm wordt geproduceerd

Een stofzuiger trekt de bontvezels op een kegel, waarop een tapijt wordt gevormd door de middelpuntvliedende kracht. Deze kegel wordt vervolgens in een vochtige jute-doek gewikkeld en in water van 90 graden Celsius gebaad, zodat de vezels samentrekken tot een dunne en gemakkelijk te scheuren laag. Belangrijk is, dat er geen scheuren ontstaan bij de latere verwijdering van de stof.

4. Nat vilten /walsen

Warm water trekt de haarvezels van de voorvorm van de hoed verder samen, terwijl ze tijdens het walsen steeds meer in elkaar geklemd raken. Na ongeveer 80 rondes is de voorvorm gekrompen tot ongeveer 70% van de oorspronkelijke grootte - perfect om een cowboyhoed te worden.

5. Kleurenbad

Tot die tijd zwemmen de stoffen echter nog twee en een half uur in een 80 graden warm verfbad, vaak in een van de drie hoofdkleuren zwart, beige of grijs. Na het drogen wordt een eerste hoedenvorm gemaakt met behulp van een hoedenpers.

6. Schmirgeln

De nog ruwe hoofdbestanddelen worden vervolgens afgewreven, waardoor het vilt zachter wordt. De ruwe modellen met een hoog aandeel fijn beverbont kunnen het langst en fijnst worden bewerkt. Overtollige viltdeeltjes worden eraf gevlamd.

7. Hoed wordt gevormd

Voor elke kleur en maat is er een apart hoedenblok, dat de basisvorm van de hoed vastlegt. De hoed wordt tot een bepaalde breedte over het blok gespannen m.b.v. hete stoom en druk. De inkepingen aan de kroon en de gebogen rand worden gemaakt door middel van gietmallen van aluminium. In drie dagen tijd ontstaat er op deze manier een echte Stetson!

Tegenwoordig worden er veel meer hoofddeksels geproduceerd dan alleen de klassieke westerse hoeden. Andersoortige hoeden of petten, zoals een in patchwork ontworpen schipperspet of een Hatteras-kleppet voor de zomer vereisen natuurlijk heel andere materialen, die op hun beurt weer andere productieprocessen vereisen. Voorbeelden hiervan zijn linnen, leer, corduroy of kasjmier.

Onze tip voor het hele jaar: VitaFelt

Meer dan alleen een vrijetijdshoed - het kleine wonder van exquise scheerwol! De VitaFelt hoeden uit de Stetson collectie zijn speciaal ontworpen voor de behoeften van reizigers. Ze zijn temperatuur regulerend, water- en vuilafstotend en dus weerbestendige metgezellen. Bovendien zijn ze oprolbaar, zodat ze gemakkelijk en kreukvrij in de bagage kunnen worden meegenomen. Of het nu lente, zomer, herfst of koude winter is, VitaFelt kan het hele jaar door gedragen worden. De term verwijst niet naar een speciaal hoedenmodel, maar naar een gepatenteerd functioneel wolvilt, waaruit de meest uiteenlopende hoedenvormen worden gemaakt: bekijk in alle rust ons assortiment en ontdek de jacht-, wandel- en outdoorhoeden in onze hoogwaardige collectie..

Inzicht en de veelvoud van modellen

In de loop van de vele decennia heeft Stetson een groot aantal modellen in verschillende kleuren en vormen geproduceerd. We geven u graag een klein overzicht van de bestsellers en klassiekers van het Amerikaanse cult-label:

Kleppetten

Het meest populaire en best verkochte artikel van de hoeden is de zogenaamde Hatteras, een flat cap met een baret-achtig, achtdelige hoofddeel, dat iets boven de functionele klep uitsteekt. Andere bekende typen flatcaps van Stetson zijn het model Kent (optioneel ook verkrijgbaar met oorkleppen), de zesdelige Brooklin en de sportievere versies Madison en Texas.

Caps

Een absoluut succesmodel onder de caps is de tijdloze baseballcap Plano, die steeds weer in nieuwe ontwerpen, met andere materialen en wisselende patronen verschijnt. Daarnaast is de gewone en onversterkte baseballpet Rector de favoriet voor de zomer. De laatste tijd genieten ook trucker caps, oorspronkelijk geïnspireerd door Amerikaanse truckers, een groeiende populariteit.

Hoeden

De namen van de Stetson Hoeden zijn veelvuldig en kunnen niet worden toegewezen aan een bepaalde vorm. De absolute klassiekers in ons assortiment zijn de Odenton Pork Pie, de Elkader Trilby en de Penn als Fedora of Bogarthut. De travellers Rutherford, Radcliff, Rantoul, Newark en Vermont zijn ook bijzonder populair voor activiteiten buitenshuis. Als u een uiterst elegante keuze wilt maken, is de Virgi ook een zeer passend model.

En welke Stetson past bij mij?

Het is begrijpelijk dat de beslissing moeilijk is met zoveel mogelijkheden: gebreide muts, vilthoed of toch liever een bontmuts met bijpassende leren handschoenen? Helaas is op afstand geen algemeen antwoord op deze vraag te geven, omdat het toch meestal een persoonlijke stijlkwestie is. Echter, waar wij u kunnen helpen is bij het bepalen van de maat: een instructie inclusief maattabel vindt u in onze onlinewinkel; geschikt voor dames, heren en ook voor kinderen. Veel plezier bij het doorbladeren van het assortiment van het traditionele Amerikaanse merk Stetson!

Stetson | een USA merk , een statement | Hoedshop (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6347

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.