4.4
(7)
Proprietatile terapeutice ale merisoarelor nu mai pot fi trecute cu vederea astazi, cand din ce in ce mai multe studii si experimente dovedesc numeroasele beneficii ale acestui fruct. Dincolo de disputele din jurul subiectului medicina alopata vs medicina homeopata, este clar ca natura ne vine in ajutor cat se poate de mult, merisoarele stand marturie pentru acest lucru. Notorietatea de care se bucura se datoreaza in mare parte numerosilor antioxidanti miraculosi pe care acesteaii contin, reprezentand, in acest fel, arma ideala de aparare a organismului nostru.
Merisoarele – de unde provin si sub ce forma le gasim pe piata
Merisorul (cranberry) este un arbust originar din America de Sud, de aproximativ 20 cm inaltime, avand niste fructe mici si rosii, frunze mereu verzi si flori albe. In Romania, merisorul creste la altitudini mari, in pajisti si luminisuri, fiind de gasit, in special, in Muntii Apuseni. Ceea ce este extraordinar la acest fruct este rezistenta pe care o are la conditii extreme, rezistand la geruri de pana la minus 40 de grade si vanturi foarte puternice.
S-ar putea spune ca rezistenta sa in fata conditiilor climatice nefavorabile este direct proportionala cu rezistenta pe care o ofera organismului nostru atunci cand il consumam!
Merisoarele se remarca prin faptul ca sunt bogate in:
- provitamina A
- vitamine precum B1, B2, C (retinol, acid ascorbic, tocoferol, niacina, piridoxina)
- minerale (fosfor, potasiu, calciu)
- tanini (substantice antibacteriene si micotice)
- fibre
- flavonoide (substante cu efect antioxidant)
- saponine
- acizi grasi esentiali Omega 3, 6, 9
- uleiuri
- zaharuri
Acest fruct poate fi consumat in multiple feluri, el fiind si hrana si tratament, in acelasi timp. Poti opta fie pentru ceai din merisoare, fie pentru dulceata, compot, fructe uscate sau proaspete de merisor pe care le poti adauga in iaurt, dimineata la micul dejun. De asemenea, este important de stiut ca recomandarea doctorilor este aceea de a consuma sucul sau ceaiul de merisor, existand si posibilitatea de a opta pentru tablete care sa aiba la baza acest fruct.
Dincolo, insa, de multiplele sale utilizari, trebuie cunoscute beneficiile pe care ni le poate oferi merisorul, aceasta indiferent de forma in care il consumam!
Merisoarele – 10 beneficii surprinzatoare pentru sanatate
Merisoarele au facut istorie in SUA, de benficiile lor putand si noi sa profitam din plin, intrucat le gasim in padurile din Romania, fiind cat se poate de BIO. Nativii americani s-au folosit de acest fruct in scopuri medicinale, in special pentru purificarea sangelui, pentru efectele sale laxative, dar, totodata, si pentru a trata febra, crampele stomacale si leziunile legate de nastere (aceasta potrivit unui raport al National Geographic).
1. Ajuta la vindecarea infectiilor urinare
Calitatile antibiotice ale merisoarelorfac din ele, astazi, un mod curent de a trata o varietate de boli, fiind de real folos in prevenirea infectiilor tractului urinar, avand in vedere ca sunt bogate in antioxidanti precum proantocianidinele. Acesti compusi ajuta la oprirea bacteriilor de la multiplicare, alungandu-le din organism prin urinare. In plus, cercetarile arata ca un consum regulat de merisoare poate preveni infectiile recurente ale tractului urinar in cazul femeilor de varsta medie si a celor gravide.
2. Ajuta la eliminarea stresului, anxietatii si depresiei
Merisoarele au in rol important in mentinerea sanatatii mentale. Cercetari recente au dovedit eficienta lor cand vine vorba de memorie si sanatatea creierului. Totodata, pot avea rezultate excelente si in privinta stresului, anxietatii si depresiei.
3. Ajuta la prevenirea cariilor dentare
Studii de laborator stau marturie pentru faptul ca merisoarele previn cariile dentare. In interiorul cavitatii bucale se afla numeroase bacterii ce se hranesc cu zaharul din alimente. Odata hranite „bine” de acest zahar, aceste bacterii produc un acid care ataca dintii, producand carii. Specialistii au dovedit ca sucul de merisoare transforma dintii in „cetati de teflon” care nu permit patrunderea acidului produs de bacterii. In acelasi timp, sucul de merisoare are meritul de aimpiedica instalarea tartrului pe suprafata dintilor – acesta fiind unul din factorii responsabili de aparitia afectiunilor gingivale.
4. Ajuta la eliminarea bacteriei Heliobacter Pylori
Tratamentul naturist cu merisor si oregano este deja cunoscut cand vine vorba de eliminarea bacteriei Heliobacter Pylori – responsabila de ulcer si alte afectiuni ale stomacului. Un studiu efectuat la Universitatea de Medicina din Massachusetts a aratat ca merisorul in combinatie cu oregano inhiba aceasta bacterie, care, de multe ori, opune rezistenta la tratamentul cu antibioticele clasice.
Astfel, pe langa tratamentul medicamentos prescris de medic, se recomanda o cura cu comprimate de merisor si de oregano, cura care presupune sa iei 8 comprimate din fiecare planta pe zi, in 4 reprize, timp de 14 zile. Este indicat ca acest tratament sa inceapa cu aproximativ 5 zile inainte de cel cu antibiotice si sa continue 3 zile dupa finalizarea lui.
5. Inhiba dezvoltareacelulelor canceroase
Poate unul dintre cele mai importante beneficii ale merisoarelor este rolul lor in inhibarea celulelor canceroase. Studii aprofundate au dovedit ca ele inhiba cresterea tumorilor, datorita compusilor polifenolici pe care ii contin.
De asemenea, fitochimicalele pe care le contin merisoarele au capacitatea de a bloca activitatea celulelor canceroase, impiedicandu-le dezvoltarea. Potrivit oamenilor de stiinta exista 5 celule canceroase asupra carora merisoarele au efect. La 3 dintre ele, fructul minune din America inhiba agentii cauzatori de cancer, iar la 2 dintre ele simuleaza distrugerea celulelor tumorale. In plus, merisoarele au o remarcabila capacitate de a surprimaanumite tipuri de enzime de proteine care pot produce inflamarea.
Un alt avantaj al merisoarelor este dat de capacitatea lor de a bloca o enzima (numita ornitin decarboxilaza), vinovata de cresterea tumorilor care provoaca cancerul la san. In acest caz, merisoarele lupta impotriva canerului, deblocand enzimele care distrug celulele canceroase.
6. Este aliatul de nadejde in lupta cu anemia
Merisoarele deshidratate sunt ideale daca te confrunti cu anemia. Numeroasele vitamine pe care le contine acest fruct ofera organismului forta in lupta cu anemia. Alaturi de alte fructe uscate sau proaspete, consumate dimineata, regulat, trateaza cu succes simptomele anemiei!
7. Ajuta la scaderea in greutate
Merisoarele contin surse veritabile de acizi organici, acestia avand proprietatea de a reduce depozitele de grasime si ajutand, in acest fel, la eliminarea kilogramelor in plus. Intr-o dieta de slabire, sucul de merisoare este cel mai utilizat.Cu toate astea, nu este indicat sa renunti la alimentele solide si sa consumi doar sucul, de preferat fiind sa le combini intr-un mod adecvat nevoilor organismului tau.
Recomandarea este sa bei un pahar de suc sau de ceai de merisoare in fiecare zi, dimineata, inainte de a lua micul dejun.Te poti folosi in dieta ta de slabire si de fructele de merisor proaspete sau uscate in diverse salate si in iaurt.
8. Protejeaza inima, ferindu-te de problemele cardiace
Fiind bogate in antioxidanti, merisoarele reduc riscul de arteroscleroza – acea boala in care arterele inguste se intaresc din cauza acumularii de colesterol, grasimi si calciu. Tipul acesta de acumulare impiedica, de regula, fluxul de oxigen al organismului, putand genera, astfel, un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral.
Apoi, compusii naturali din merisoare ajuta la suprimarea oxidarii lipoproteinelor cu densitate mica (LDL). Proprietatile antioxidantilor sporesc nivelul de HDL (colesterol bun), diminuand nivelul de risc cardiac si protejand, astfel, inima.
9. Are efect antiinflamator, ajutand la reducerea durerilor musculare
Datorita efectului sau antiinflamator, merisoarele reduc durerile musculare, fiind de folos si in cazul durerilor reumatice. Tinctura de merisoare, pe care o poti gasi la plafar, este ideala pentru tratarea reumatismului!
10. Ajuta la eliminarea calculilor (mici) renali
Ceaiul din frunze de merisor, combinat cu ceaiul din cozi de cirese reprezinta un veritabil tratament pentru litiaza renala, ajutand la eliminarea acelor calculi renali de dimensiuni mici.
Minim 2 linguri de frunze de merisor bine maruntite se toarna in 100 de ml de apa rece, se amestesteca, iar dupa 15 minute se strecoara. Se toarna peste frunzele ramase 100 ml de apa clocotita si se fierbe 15 minute, dupa care se strecoara. Ambele lichde se amesteca si se completeza cu apa pana la 200 de ml. Ceaiul astfel obtinut se indulceste cu miere si se consuma de 2 ori pe zi, cate o cana.
Cât de util a fost acestă articol?
Fă clic pe o stea pentru a evalua!
Evaluare medie 4.4 / 5. Număr de voturi: 7
Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.
Share